PROXMOX VE (Virtual Environment) Giriş ve Özellikleri

PROXMOX VE, iki sanallaştırma teknolojisini sanal makineler için KVM (Kernel-based Virtual Machine) ve container’ler için LXC , tek bir web tabanlı arayüzle yönetmek için güçlü bir açık kaynaklı sunucu sanallaştırma platformudur.

Proxmoz VE’nin ana tasarım hedeflerinden biri, yönetimi olabildiğince kolaylaştırmaktır. Proxmox VE’yi tek bir node’da kullanabilir veya birçok node’dan oluşan bir cluster olarak bir araya getirebilirsiniz. Tüm yönetim görevleri web tabanlı yönetim arayüz kullanılarak yapılabilir.

Proxmox VE Özellikleri aşağıdaki gibidir:

Server virtualization with support for KVM and LXC

Proxmox VE, Debian GNU / Linux’a dayanır ve özelleştirilmiş bir Linux Çekirdeği kullanır. Proxmox VE kaynak kodu ücretsizdir ve GNU Affero General Public License, v3 (GNU AGPL, v3) altında yayınlanmıştır.

Açık kaynaklı yazılım kullanmak, tüm işlevlere her zaman tam erişimin yanı sıra yüksek düzeyde güvenilirlik ve güvenlik sağlar. Herkesi Proxmox VE projesine katkıda bulunmaya teşvik ederken, arkasındaki şirket olan Proxmox, ürünün tutarlı ve kurumsal ortamlarda kullanımı için kalite kriterlerini karşılamasını sağlar.

Kernel-based Virtual Machine (KVM)

KVM, sanallaştırma için endüstri lideri olan Linux sanallaştırma teknolojisidir. Bu, ana Linux çekirdeğine merge edilmiş bir çekirdek modülüdür ve Intel VT-X veya AMD-V gibi sanallaştırma desteğine sahip tüm x86 donanımlarında neredeyse yerel performansla çalışır.

Container-based Virtualization

Konteyner tabanlı sanallaştırma teknolojisi, daha düşük ek yük sağladığı için tam makine sanallaştırmasına hafif bir alternatiftir.

LXC, tek bir Linux kontrol host’ta birden çok, yalıtılmış Linux sistemini çalıştırmak için bir operating-system-level-virtualization  ortamıdır.

LXC, Linux çekirdeği koruma özellikleri için bir userspace arabirimi olarak çalışır. Kullanıcılar, güçlü bir API ve basit araçlarla sistem veya uygulama konteyner’larını kolayca oluşturabilir ve yönetebilirler.

Live/Online Migration

Entegre canlı / çevrimiçi migration özelliği ile, çalışan sanal makineleri bir proxmox VE cluster node ‘ dan diğerine, son kullanıcı tarafından herhangi bir kesinti veya fark edilebilir etki olmadan taşıyabilirsiniz.

Sanallaştırma yöneticileri bu işlemi hem komut dosyası hem de web arayüzü ile başlatabilir ve bu da basit bir işlem haline getirir. Bakım veya yükseltme gibi işler için sanal makineyi kolayca taşımamızı sağlar.

Central Management

İster tek bir Proxmox VE node veya Proxmox VE büyük bir cluster node’lar cluster olarak ölçeklenebilir. Cluster stack tamamen entegre ve varsayılan yükleme ile birlikte gelerek Sanal veri merkezinizin tüm görevlerini yönetebilmemiz için Merkezi web tabanlı yönetim arayüzünü kullanmamızı sağlar.

Web-based Management Interface

Proxmox VE kullanımı kolaydır. Entegre grafik kullanıcı arayüzü (GUI) ile tüm yönetim görevlerini yapabilirsiniz, ayrı bir yönetim aracı yüklemeye gerek yoktur. Merkezi web arayüzü ExtJS JavaScript framework’e dayanmaktadır ve herhangi bir modern tarayıcı ile kullanabilirsiniz. Kullanıcı arayüzündeki tüm işlevleri kontrol etmenize ve her bir node’un geçmişini veya syslog’larını gözden geçirmenize yardımcı olur. Bu, yedekleme görevlerini, canlı geçişi, yazılım tanımlı depolamayı veya HA tarafından tetiklenen etkinlikleri içerir. Multimaster aracı, cluster’ın herhangi bir node’undan tüm cluster’ı yönetmenizi sağlar; özel bir yönetici node’a ihtiyac yoktur.

Proxmox cluster file system (pmxcfs)

Proxmox VE, Proxmox tarafından geliştirilen veritabanı tabanlı bir dosya sistemi olan benzersiz Proxmox Cluster file system (pmxcfs) kullanır.

Pmxcfs, yapılandırma dosyalarını saklamanıza olanak tanır. Corosync kullanılarak, bu dosyalar gerçek zamanlı olarak tüm cluster node’larına kopyalanır. Dosya sistemi tüm verileri kalıcı bir veritabanında diskte depolar, ancak yine de verilerin bir kopyası RAM’de bulunur. Maksimum depolama boyutu şu anda 30 MB’tır ve binlerce VM’nin yapılandırmasını depolamak için fazlasıyla yeterli.

Proxmox VE, bu benzersiz küme dosya sistemi pmxcfs’yi kullanan tek sanallaştırma platformudur.

Command Line Interface (CLI)

Unix kabuğunun veya Windows Powershell’in rahatlığına alışkın olan ileri düzey kullanıcılar için Proxmox VE, sanal ortamınızın tüm bileşenlerini yönetmek için bir komut satırı arabirimi sağlar. Bu komut satırı arabirimi, akıllı sekme tamamlama özelliğine ve UNIX kılavuz sayfaları biçiminde tam belgelere sahiptir.

REST API

Proxmox ve RESTful API kullanır. Json’u birincil veri formatı olarak seçiyoruz ve tüm API resmi olarak JSON Şeması kullanılarak tanımlanıyor. Bu, özel barındırma ortamları gibi üçüncü taraf yönetim araçları için hızlı ve kolay entegrasyon sağlar.

Role-based administration

Rol tabanlı kullanıcı ve izin yönetimini kullanarak tüm nesneler için ayrıntılı erişim tanımlayabilirsiniz.

Bu, ayrıcalıkları tanımlamanıza ve nesnelere erişimi kontrol etmenize yardımcı olur. Bu konsept, erişim kontrol listeleri olarak da tanımlanır ; her izin, belirli bir yoldaki bir konuyu (bir kullanıcı veya grup) ve bir rolü (ayrıcalıklar kümesi) belirtir.

Authentication realms

Proxmox VE, Microsoft Active Directory, LDAP, Linux Pam standart kimlik doğrulaması veya yerleşik Proxmox ve kimlik doğrulama sunucusu gibi çoklu kimlik doğrulama kaynaklarını destekler.

Proxmox VE High Availability Cluster

Multi-node bir Proxmox VE HA cluster , yüksek düzeyde kullanılabilir sanal sunucuların tanımlanmasını sağlar. Proxmox VE HA cluster, kararlı ve güvenilir HA hizmeti sağlayan kanıtlanmış Linux HA teknolojilerine dayanmaktadır.

Proxmox VE HA Manager

Proxmox VE HA Manager, tüm cluster’da tüm VM’leri ve konteyner’ları izler ve bunlardan biri başarısız olursa otomatik olarak devreye girer. Proxmox VE HA Manager Proxmox VE kurulduğunda çalışır ve konfigürasyon gerektirmez.

Proxmox VE HA Cluster’ın tüm ayarları, entegre web tabanlı kullanıcı arayüzü ile kolayca yapılandırılabilir.

Bridged Networking

Proxmox VE Bridged Networking modeli kullanır. Her Proxmox host en fazla 4094 bridge’e sahiptir.

Bridge’ler , Proxmox VE host üzerindeki yazılımda uygulanan fiziksel swicth’ler gibidir.

Sanal sunucuların dış dünyaya bağlanması için köprüler, bir TCP/IP yapılandırması atanan fiziksel ağ kartlarına bağlanır.

Proxmox VE’de daha fazla esneklik için, VLAN’lar (IEEE 802.1 q) ve network bonding/aggregation kullanılması mümkündür. Bu şekilde, Linux ağ yığınının tüm gücünden yararlanarak Proxmox VE host için karmaşık, esnek sanal ağlar oluşturmak mümkün hale gelir.

Storage

Flexible Software-Defined Storage

Proxmox VE Storage modeli çok esnektir. Sanal makine image’leri, bir veya birkaç yerel depolamada veya NFS ve SAN gibi paylaşılan depolamada depolanabilir.

Debian GNU / Linux için mevcut tüm storage teknolojilerini kullanabilirsiniz.

Sanal makineleri shared storage’de depolamanın avantajı, çalışan makinelerin herhangi bir kesinti olmadan canlı geçiş yapabilmesidir.

Proxmox VE web arayüzüne aşağıdaki depolama türlerini ekleyebilirsiniz:

Network storage tipleri :

  • LVM Group (network backing with iSCSI targets)
  • iSCSI target
  • NFS Share
  • CIFS
  • Ceph RBD
  • Direct to iSCSI LUN
  • GlusterFS
  • CephFS

Local storage tipleri :

  • LVM Group
  • Directory (storage on existing filesystem)
  • ZFS

Proxmox VE storage türleri:

Description

PVE type

Level

Shared

Snapshots

Stable

ZFS (local) zfspool file no yes yes
Directory dir file no no1 yes
NFS nfs file yes no1 yes
CIFS cifs file yes no1 yes
Proxmox Backup pbs both yes n/a beta
GlusterFS glusterfs file yes no1 yes
CephFS cephfs file yes yes yes
LVM lvm block no2 no yes
LVM-thin lvmthin block no yes yes
iSCSI/kernel iscsi block yes no yes
iSCSI/libiscsi iscsidirect block yes no yes
Ceph/RBD rbd block yes yes yes
ZFS over iSCSI zfs block yes yes yes

1: Dosya tabanlı depolamalarda, qcow2 formatıyla snaphot kullanılabilir.

2: LVM’yi iSCSI veya FC tabanlı bir depolamanın üzerinde kullanmak mümkündür. Bu şekilde paylaşılan bir LVM depolama alanı elde edersiniz.

Proxmox VE Firewall

Yerleşik Proxmox VE Firewall, GUI veya CLI aracılığıyla karmaşık yapılandırmalara izin verecek şekilde tamamen özelleştirilebilir.

Bir cluster içindeki tüm Proxmox node’lar için firewall kuralları ayarlayabilir veya yalnızca sanal makineler ve konteyner’lar için kurallar tanımlayabilirsiniz. Güvenlik duvarı makroları, güvenlik grupları, IP setleri ve takma adlar gibi özellikler, bu görevi kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Tüm konfigürasyon clsuter dosya sisteminde saklanırken, iptables tabanlı güvenlik duvarı her cluster node’da çalışır ve böylece sanal makineler arasında tam izolasyon sağlar. Bu sistemin dağıtılmış yapısı, merkezi bir güvenlik duvarı çözümünden çok daha yüksek bant genişliği sağlar.

Güvenlik duvarının IPv4 ve IPv6 için tam desteği vardır. IPv6 desteği tamamen şeffaftır ve varsayılan olarak her iki protokol için trafiği filtreleriz. Bu nedenle, IPv6 için farklı bir kurallar dizisi bulundurmaya gerek yoktur.

Backup and Restore

Proxmox VE backup her zaman tam yedektir ve VM’lerin ve konteyner’ların yapılandırmasını ve tüm verileri içerir. Yedeklemeler, GUI veya vzdump yedekleme aracıyla (komut satırı aracılığıyla) kolayca başlatılabilir.

Entegre yedekleme aracı (vzdump), çalışan konteyner’larınve KVM guest’lerin tutarlı snapshot’larını oluşturur. Temel olarak VM veya konteyner verilerinin bir arşivini oluşturur ve ayrıca yapılandırma dosyalarını içerir.

Yedekleme işleri, node’lar ve konuk sistemler için belirli gün ve saatlerde otomatik olarak yürütülecek şekilde planlanabilir.

KVM backup vm image’ları dahil , NFS, iSCSI LUN, Ceph RBD veya Sheepdog üzerindeki tüm depolama türleri için çalışır. Proxmox VE yedekleme biçimi, sanal makine yedeklemelerini hızlı ve etkili bir şekilde depolamak için optimize edilmiştir.

Hyper-converged Infrastructure

Proxmox VE, compute, storage ve networking kaynaklarını sıkı bir şekilde bütünleştiren, yüksek kullanılabilirliğe sahip cluster’ı yöneten, yedekleme / geri yüklemenin yanı sıra felaket kurtarmayı yöneten bir sanallaştırma platformudur. Tüm bileşenler yazılım tanımlıdır ve birbirleriyle uyumludur.

Bu nedenle, merkezi web yönetim arayüzü üzerinden tek bir sistem gibi yönetmek mümkündür. Bu özellikler, Proxmox VE’yi açık kaynaklı bir hyper-converged altyapısını dağıtmak ve yönetmek için ideal bir seçim haline getirir.

Back to Top