Proxmox VE Kurulumu
Sistem Gereksinimleri :
Production ortamında konumlandırılacak sunucular için ortam gereksinimleri karşılayacak yüksek core’asahip CPU’lar ve yüksek memory’e sahip sunucuları konumlandırmak gerekir. Proxmox VE, cluster’ı destekler ve bu,entegre cluster işlevselliği sayesinde birden çok Proxmox VE node’un merkezi olarak yönetilebileceğimiz anlamına gelmektedir. Proxmox VE, DAS, SAN, NAS gibi lokal storage’ın yanı sıra shared ve distributed storage (dağıtılmış depolamayı) (Ceph) kullanmamıza olanak sağlar.
Tavsiye Edilen Donanımsal Gereksinimler :
- Intel VT / AMD-V uyumlu CPU/ Mainboard (KVM Tam Sanallaştırma desteği için)
- Memory , işletim sistemi ve Proxmox VE hizmetleri için minimum 2 GB. Ayrıca konuk işletim sistemleri için belirlenmiş memory gereklidir . Ceph veya ZFS için ek memory gereklidir, kullanılan her TB depolama alanı için yaklaşık 1 GB memory.
- Hızlı ve yedekli storage / SSD disklerle en iyi performans alınır.
- OS Storage : Pil korumalı yazma önbelleği (“BBU”) olan Hardware RAID Donanım veya ZFS ve SSD önbelleği ile software RAID
- Virtual Machine storage : Yerel depolama için, Pil destekli yazma önbelleği (BBU) olan Hardware RAID veya ZFS için RAID olmayan bir donanım kullanın. Ne ZFS ne de Ceph bir donanım RAID denetleyicisi ile uyumlu değildir. Shared ve distributed storage kullanılabilir.
- Yedekli Gbit NIC’ler, tercih edilen depolama teknolojisi ve cluster kurulumuna bağlı olarak ek NIC’ler – 10 Gbit ve üstü de desteklenir.
- PCI (e) passthrough için VT-d / AMD-d CPU flag’lı bir CPU gereklidir.
Desteklenen Web Tarayıcıları :
Web arayüz erişimi için Proxmox VE’nin sürümü ile aynı yıldaki veya genişletilmiş destek sürümü olan bir web tarayıcıya ihtiyaç vardır:
- Firefox
- Google chrome
- Microsoft Edge
- Safari
Proxmox VE ISO dosyası kurulum yapılacak sunucuya mount edildikten sonra ” Welcome to Proxmox virtual Environment ” ekranında ” Install Proxmox VE ” tıklanır.
” End User License Aggrement (EULA) ” ekranında ” I agree “ tıklanarak devam edilir.
Proxmox VE kurulum dosyalarının kurulumunun yapılacağı disk için ” Target Harddisk ” kısmında disk seçilerek ” Next “ tıklanır.
Varsayılan dosya sistemi ext4‘tür. Ext4 veya xfs seçildiğinde Logical Volume Manager (LVM) kullanılır.
İşletim sistemi sürücüsü için yaygın bir uygulama, controller arabirimini kullanarak RAID-1 array kullanmaktır. Bu, disklerden biri arızalanırsa, disk yedekliliği sağlar. Aynı yedeklilik düzeyi, ZFS gibi software-RAID array i kullanılarak da elde edilebilir.
Proxmox artık, kurulumun hemen başında işletim sistemi diski için ZFS tabanlı array seçme seçenekleri sunmaktadır.
ZFS tabanlı seçenekler için ” Options “ tıklanır Filesystem‘deki seçenekler aşağıdaki gibidir:
” Location and Time Zone Selection ” ekranında ” Country “,” Time Zone “ ve ” Keyboard Layout “ seçilerek ” Next “ tıklanır.
” Administration Password and E-mail Address “ ekranında ” Password “, ” Confirm “ ve ” E-mail “ kısımları doldurularak ” Next “ tıklanır.
” Management Network Configuration “ ekranında Proxmox VE Node’un Yönetim arayüzüne erişimin yapılacağı Ethernet kartının seçimi için ” Management Interface “ seçildikten sonra ” Hostname (FQDN)”, ” IP Address “,” Netmask “, ” Gateway “ ve ” DNS Server ” bilgileri girilerek ” Next “ tıklanır. Bu ekranda yanlızca 1 adet DNS Server IP adresi girilmektedir.
” Summary “ ekranında bir önceki ekranlarda girilen bilgiler kontrol edilerek kurulumun başlaması için ” Install ” tıklanır.
” Installation Successful! “ Ekranında Kurulumun tamamlandığı bilgisi ve erişimin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili bilgiler görülmektedir ” Reboot” tıklanır. Proxmox web arayüzü aracılığıyla daha fazla konfigürasyon yapılır. Erişim sağlamak için Tarayıcınıza kurulum sırasında verilen IP adresi ile aşağıdaki şekilde erişebilirsiniz :
(https: // IP_Adress: 8006)
“User name “ kısmına root ve kurulum esnasında verdiğimiz şifre ise ” Password “ kısmına yazılarak ” Login “ tıklandıktan sonra aşağıdaki gibi management arayüzüne erişilmiş olunur.